Notícies i esdeveniments

Actualitat

Noves targetes de transport públic

El Consell d'Eivissa inicia dilluns l'expedició de 16.000 targetes de transport públic T-General, T-Daurada i T-Plata

El Consell d'Eivissa inicia dilluns 20 de març l'expedició gratuïta de les noves targetes de transport públic, T-General, T-Daurada i T-Plata, que permetran un millor servei i una rebaixa de les tarifes. A partir del 2 d'abril, el sistema serà operatiu a totes les flotes d'autobusos de transport públic de l'illa, un total de 70 vehicles. La consellera de Territori i Mobilitat, Pepa Marí, ha presentat la primera fase del nou sistema d'integració tarifària, amb l'expedició de la seua pròpia targeta al punt d'emissió instal·lat a la planta baixa del Consell d'Eivissa. Per realitzar el tràmit, només es requereix el document d'identitat i facilitar un número de telèfon.

Per obtenir les noves targetes T-General i T-Daurada (la T-Plata només es pot obtenir al Consell d'Eivissa), els usuaris podran dirigir-se al Consell Insular d'Eivissa, a l'Ajuntament de Santa Eulària des Riu, a les oficines municipals de Puig d'en Valls i Jesús, a l'Ajuntament de Sant Antoni de Portmany, i a l'Ajuntament de Sant Joan de Labritja on s'instal·laran punt d'emissió de les noves targetes a partir de dilluns 20 de març i durant tot el mes d'abril. Aquesta targeta serà entregada gratuïtament, mentre que la càrrega dels abonaments es faran als autobusos, tal com es realitza actualment.

El sistema tecnològic ha estat cedit gratuïtament pel Consorci de Transports de Mallorca, a qui Pepa Marí ha donat les gràcies per la col·laboració, com també als ajuntaments que han posat oficines a disposició dels usuaris per emetre les noves targetes, i a les empreses concessionàries del transport públic. L'objectiu, com ha explicat la consellera, és fomentar l'ús del transport en autobús, per avançar cap a un model de mobilitat més sostenible i menys depenent del vehicle privat.

S'adaptaran un total de 70 autobusos  de les diferents empreses concessionàries, amb un cost d'uns 250 euros per autobús . Es destinaran també uns 30.000 euros al procés d'emissió de les noves targetes, que inclou els 8 punts d'atenció al ciutadà i tota la part tecnològica per registrar i imprimir les targetes. En total, s'ha encarregat una primera partida de 16.000 targetes: 7.000 T-General, 7.000 T-Daurada i 2.000 T-Plata. Cada targeta amb xip té un cost per al Consell d'Eivissa d'1,5 euros, però l'emissió per a l'usuari serà gratuïta.

La integració tarifària s'acompanya de noves mesures per millorar els sistemes d'informació a l'usuari, com és la posada en marxa del programa pilot d'informació de pas dels vehicles en temps real, que començarà a 6 parades de les línies Eivissa - Sant Josep i Eivissa -Aeroport.

El nou sistema suposarà una rebaixa general en els preus del transport i més comoditat per a l'usuari: les targetes són electròniques, personalitzades amb la fotografia del titular i els abonaments que es carreguin tendran una validesa de sis mesos. A més, els usuaris tendran accés a la pàgina web personal, on podran consultar el saldo, els viatges realitzats i, més endavant, recarregar la targeta.

La consellera Pepa Marí també ha avançat que en els pròxims mesos es llençaran nous títols amb bonificacions per a altres col·lectius, com ara joves o aturats de llarga durada.

T-General

La nova T-General substituirà l'actual targeta moneder i es podrà carregar amb un màxim de tres abonaments de 20 viatges cadascun (T-20) per a zones diferents. Es divideix Eivissa en 5 zones, i cada zona tendrà un preu, que en els casos de les zones 3, 4 i 5 seran sensiblement inferiors. A més, la nova targeta serà més molt més còmoda, perquè tendrà una caducitat més alta, de 6 mesos, afavorint d'aquesta forma un major ús. Actualment, el saldo de la targeta moneder caducava al cap d'un mes si no es recarrega.

Les tarifes dels abonaments T-20 seran les següents:

Zona 1: Distància de 0-9 km: Preu d'abonament T-20 = 0,90 €. El bitllet senzill costa 1,55 €.

Zona 2: Distància de 10-14 km: Preu d'abonament T-20 = 1,10 € - Aplicable també a la tarifa "Aeroport L10" i Platja d'en Bossa L4. El bitllet senzill costa 1,65€, mentre que el bitllet senzill a l'Aeroport L10 costa 3,50€.

Zona 3: Distància de 15-18 km: Preu d'abonament T-20 = 1,30 € - Aplicable també a la tarifa "Platges". El bitllet senzill costa entre 2,00€ i els 2,90€ de la tarifa "Platges".

Zona 4: Distància de +18 km: Preu d'abonament T-20 = 1,65 €. El bitllet costa actualment entre 2,05 € i 2,95 €, depenent del trajecte.

Zona 5: Especial: Preu d'abonament T-20 = 1,85 € - Aplicable a Discobús, Aeroport L9, Aeroport L24, Aeroport L36. El bitllet senzill Discobús costa entre 3 € i 4 €, depenent del trajecte. El bitllet senzill de les línies Aeroport L9, L24 i L36 costen 3,50 € i 4 €, depenent de la línia.

T-Daurada

Els jubilats i pensionistes també disposaran d'una nova targeta T-Daurada. En 2016, el govern del Consell va recuperar la gratuïtat del transport públic per a jubilats i pensionistes. La nova targeta manté la gratuïtat, però canvia format, incorporant la fotografia i el nom de l'usuari. Això fa que sigui molt més segura i no la puguin utilitzar persones que no en són les titulars.

T-Plata

Les famílies nombroses disposaran de la T- Plata, de nova creació. Actualment ja disposen d'un descompte del 20% les famílies de 3 fills i del 50% les de categoria especial, però han de presentar el llibre de família nombrosa i demanar uns tiquets al Consell. Amb la nova targeta, el sistema serà molt més còmode per a les famílies nombroses. Hi haurà una targeta per a cada membre de la família. La rebaixa s'aplicarà damunt del preu dels abonaments T-20, i no del bitllet individual, com fins ara. Així que la rebaixa serà molt més del 50% actual en tots els casos. A més, ja no hi haurà 2 tipus de famílies. La rebaixa del 50% del bitllet serà per a les dos tipologies de famílies nombroses. Per tant, hi haurà un augment molt significatiu de la rebaixa del preu del bitllet en tots els casos, el que farà que les famílies nombroses rebin les majors bonificacions del nou sistema.

Nova web de transport públic

Gràcies a la cessió de la tecnologia del Consorci de Transports de Mallorca, també es posarà en marxa l'adreça de la pàgina web http://eivissa.tib.org i http://ibiza.tib.org on es podrà consultar tota la informació actualitzada de trajectes, parades, abonaments i preus, consultar l'estat del seu abonament, rebre incidències de les línies o veure per mitjà de Google Transit quina es la millor opció per desplaçar-se utilitzant el transport públic.